Waar moestuinzaden voor groenten en bloemen kopen

Joke Bruggeman
Door

Op ons vorig blogartikel kwam een interessante vraag: Waar kopen jullie de zaden?
Awel, dat delen we met heel veel plezier met jullie! Hieronder een lijstje van onze favoriete shops. Drop in de reacties gerust zaakjes die we vergeten zijn. :-)

Samenaankoop via Velt

Alles begon voor ons met het lidmaatschap bij Velt. Velt is een vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren in België en Nederland. Voor een kleine bijdrage per jaar genieten we van een tuinmagazine zes keer per jaar, een korting op hun fantastische boeken (waaronder dé moestuinbijbel: Handboek ecologisch tuinieren van Geert Gommers) en kan je meedoen met hun samenaankoop van biologische zaden en pootgoed.

De zaden zijn een selectie uit het aanbod van Reinsaat, Semailles, Bingenheimer Saatgut, De Bolster, Vitale Rassen, De Zaderij, Sativa en Kultursaat.

Geen lid van Velt?
Geen zorgen, je kan bij de meeste rechtstreeks via hun eigen webshop bestellen. Voor enkelen haal je wel even je beste Duits of Engels boven. Bij Semailles bestellen we vaak extra groentezaden en bij Vitale Rassen vind ik steeds heel fijne (droog)bloemen.

DSC 9996
Wist-je-datje:

Voor de bloemenliefhebbers onder jullie: Fleur Couleur, wiens zaden je ook bij Vitale Rassen kan vinden, brengt binnenkort “Het grote ecologische pluktuinboek“ uit. Ik heb die alvast gepre-ordered. Ziet er super boeiend uit! :-)

Bloemen all the way

En als we dan toch over bloemen bezig zijn, vermeld ik graag even May & June, een webshop met heerlijke bloemenzaden en super duidelijke zaai-info. Naast hun webshop maken ze ook tuinontwerpen én hebben ze een eigen magazine. Wij mochten een column schrijven voor de wintereditie. Stiekem toch een beetje trots daarop.

Benieuwd wat we schreven?

Lees het artikel hier

Oh dahliaaaaa

Voor dahlia’s is er volgens mij maar één place to be en dat is Famflower. Alleen al hun instagram bekijken, geeft je zin om bloemen te telen. Naast dahlia’s vind je er ook tulpen- en narcissenbollen en bloemenzaden. Een waarschuwing: de keuze is gigantisch, bereid je voor op een uurtje keuzestress.

Andere webshops voor bloemen waar we nog niet bestelden maar waar sowieso verandering in komt: Jansen zaden, Ecoflora, Natural bulbs en bekende Youtuber Angelo Dorny.

DSC 2228

Hét moestuin walhalla

Jullie zagen het misschien passeren op onze Instagram maar onlangs bezochten we Vreeken’s zaden, hét moestuin walhalla in Dordrecht, Nederland. Aangezien de online bestellingen een langere wachttijd hebben, gingen we dit jaar gewoon langs. Werkelijk de moeite waard. Snuisteren à volonté en een heel snoezig stadje met toffe koffiebars om te vertoeven.

Een leuke aanvulling voor jouw moestuinzaden zijn Kweek Gent (leuke, speciale soorten), Peperzaden.nl (voor de peper fans zoals mijn Pepper Dave ;-) ) en Het Vlaams zaadhuis.

Vaste planten en pootgoed

Dit jaar oogsten we normaal onze eerste asperges. We kochten onze aspergeklauwen bij Zaadhandel Van Der Wal. Voor andere vaste planten zou ik Ecoflora of de Verwildering adviseren. Bij de Verwildering geven ze trouwens ook enorm leuke workshops. Het volgen waard.

En last but not least....Via Garden to grill op Instagram leerden we vzw De Loods in Aalst kennen. Ze staan ook op de tuindagen van Beervelde. Bij hen kan je terecht voor plantgoed, pootgoed, kruiden en zaden. In het voorjaar hebben ze een uitgebreid aanbod pepers, paprika's, tomaten en aubergines. Zalig toch? En nog mooier is dat je mensen steunt met verminderde kansen op de arbeidsmarkt.

Zo dit was ons lijstje! Benieuwd of jouw favorieten hier ook te vinden zijn.
Anders laat het ons zeker weten!

Lieve groentjes,

Joke


Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons