Waar moestuinzaden voor groenten en bloemen kopen

Joke Bruggeman
Door

Op ons vorig blogartikel kwam een interessante vraag: Waar kopen jullie de zaden?
Awel, dat delen we met heel veel plezier met jullie! Hieronder een lijstje van onze favoriete shops. Staat jouw favoriet er niet bij? Laat het ons zeker weten in de reacties!

Samenaankoop via Velt

Alles begon voor ons met het lidmaatschap bij Velt. Velt is een vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren in België en Nederland. Voor een kleine bijdrage per jaar genieten we van een tuinmagazine zes keer per jaar, een korting op hun boeken en kan je meedoen met hun samenaankoop van biologische zaden en pootgoed.

De zaden zijn een selectie uit het aanbod van Reinsaat, Semailles, Bingenheimer Saatgut, De Bolster, Vitale Rassen, De Zaderij, Sativa en Kultursaat.

Geen lid van Velt?
Geen zorgen, je kan bij de meeste rechtstreeks via hun eigen webshop bestellen. Voor enkelen haal je wel even je beste Duits of Engels boven. Bij Semailles bestellen we vaak extra groentezaden en bij Vitale Rassen vind ik steeds heel toffe (droog)bloemen.

DSC 9996

Bloemen all the way

En als we dan toch over bloemen bezig zijn, vermeld ik graag even May & June, een webshop met heerlijke bloemenzaden en super duidelijke zaai-info. Naast hun webshop maken ze ook tuinontwerpen én hebben ze een eigen magazine. Wij mochten een column schrijven voor de wintereditie. Stiekem toch een beetje trots daarop.

Benieuwd wat we schreven?

Lees het artikel hier

Oh dahliaaaaa

Ikzelf ben een grote dahliafan. Ze bloeien later op het jaar en zorgen zo voor een langere bloeiboog en nectar voor de hommeltjes. Kies dan wel even de enkelbloemige biologische dahlia's. Daar kunnen ze makkelijk aan het centrum met nectar. Biologische dahlia's zijn niet behandeld met chemische stoffen voor de bewaring waardoor het voor de hommeltjes veilig snacken is.

Biologische dahlia's kan je vaak kopen bij een slow flower pluktuin in je buurt.
Zo verkoopt Lent dahlia's, maar ook Fleur-Couleur. Andere adresjes zijn Bloemoloog en Natural bulbs.

DSC 2228

Hét moestuin walhalla

Jullie zagen het misschien passeren op onze Instagram maar onlangs bezochten we Vreeken’s zaden, hét moestuin walhalla in Dordrecht, Nederland. Aangezien de online bestellingen een langere wachttijd hebben, gingen we dit jaar gewoon langs. Echt de moeite waard. Snuisteren à volonté en een heel snoezig stadje met toffe koffiebars om te vertoeven.

Een leuke aanvulling voor jouw moestuinzaden zijn Kweek Gent (leuke, speciale soorten), Nanotuin en Peperzaden.nl (voor de peper fans zoals mijn Pepper Dave ;-) ).

Vaste planten en pootgoed

Voor andere vaste planten zou ik Ecoflora of de Verwildering adviseren. Bij de Verwildering geven ze trouwens ook enorm leuke workshops. Het volgen waard.

Zo dit was ons lijstje! Benieuwd of jouw favorieten hier ook te vinden zijn.
Anders laat het ons zeker weten!

Lieve groentjes,

Joke


Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons