Moestuinzaden checklist: welke groentenzaden koop je best?

Joke Bruggeman
Door

Welke zaden je best koopt, dat beslis je natuurlijk helemaal zelf. Kies vooral voor groenten die je zelf vaak eet en waar je van houdt. Probeer biologische moestuinzaden zo lokaal mogelijk te kopen. Deze zijn aangepast aan jouw klimaat en presteren beter. Voeg variëteiten toe die je in de supermarkt niet kan vinden. Dat maakt moestuinieren extra leuk!

Zie je het bos niet door de bomen met al die variëteiten? Hieronder een overzicht van onze favoriete groentenzaden. We proberen jaarlijks nieuwe soorten uit maar naar een aantal variëteiten grijpen we steeds terug.

Tomatenzaden

Resibella

Deze tomaat is onze favoriete buitentomaat. De plant heeft een mooie oogst met vruchtjes ter grootte van een viertal kerstomaatjes.

Vorig jaar kregen we heel wat regen te verduren. Het was een enorm nat seizoen. Niet ideaal voor de niet overdekte buitentomaten. Door plaatsgebrek in huis gingen de tomaten ook al vrij snel de grond in. We hebben enorm gevreesd. Maar wat deden ze het goed in de tuin!

Terwijl de tomaten bij de volkstuinburen al weg waren wegens aantasting door de plaag, bleven die van ons gezond. Heel verrassend.

Heb je geen serre of afdakje, dan is deze tomaat zeker een aanrader!

Resibella
Resibella

San Marzano

San Marzano is echt jouw go-to tomaat als je passata wil maken. Deze Italiaanse tomaat met langwerpige vruchten geeft een mooie opbrengst en zorgt voor een heerlijke tomatensaus!

Mijn vriend, Pepper Dave, is een grote fan van spaghetti. San Marzano palmt dan ook ieder jaar een stuk van onze serre in. Passata maken we door de tomaten te halveren in ovenschalen. We voegen wat kruiden, look en ajuin toe et voila! De oven kan het werk doen. Nog even mixen en door de passe-vite en jouw passata is klaar. Zo’n lekkere saus at je nog nooit!

Rauw zouden we deze tomaten niet aanraden.

Slasoorten

Lollo rosso

Bij de klassieke slasoorten geniet Lollo rosso onze voorkeur. Het paarse slablad is zacht van smaak en heeft toch nog een beetje crunch. Je oogst de losse bladeren die de groei van nieuwe blaadjes stimuleren. In het Engels hebben ze daar een mooie term voor: “cut and come again crop”. Daar houden we wel van!

Raapsteel Mizuna

Wist je dat een bittertje toevoegen aan je voeding super goed is voor de spijsvertering? Het brengt je spijsverteringssappen op gang waardoor je jouw voeding beter gaat verteren.

Vanaf maart zaaien we mizuna rechtstreeks in de tuin voor een vroege oogst in april. Je kan het raapsteeltje zowel rauw als warm eten. Rauw zou ik het omschrijven als de toegankelijke, knapperige versie van rucola. Iets minder pittig, maar toch met dat gezonde bittertje.

Lollo rosso snijsla
Lollo rosso snijsla

Door de aprilse grillen hebben we vaak nog zin in een verwarmend stoofpotje. Dan voegen we de mizuna op het einde toe. Heel lekker!

Mizuna kan je in september ook nog zaaien en dan geniet je nog van een oogst in november - december. Het kan echt verrassend goed tegen de koude in de herfsttuin.

Kolensoorten

Boerenkoolspruitjes, Petit Posy

Op de volkstuin vind ik het belangrijk om voldoende wintergewassen te hebben. In de supermarkten is het aanbod groenten dan heel klein, of ze verkopen groenten uit het verre buitenland die niet in het seizoen zijn. Fijn als je dan uit je eigen tuin nog van alles kan toveren!

Davy is grote fan van spruitjes maar ik heb er echt een hekel aan.😝 Kalettes of boerenkoolspruitjes zijn dan ook de gulden middenweg. We smullen er beiden graag van! Ze zijn een combinatie tussen boerenkool en spruitjes.

Wedden als je ze even opzoekt je meteen verliefd bent? Ze zijn zo snoezig!
De zaden vonden we helaas nog niet biologisch.

Paarse boerenkool, Scarlet

Wij houden van boerenkool. In de zomer vinden we het leuk om crunchy chips van te maken en te serveren tijdens een zomerse apero. In de winter gebruiken we het voornamelijk in puree, stoofpotjes, soepen en risotto. Maar ook rauw zijn ze lekker als je ze even laat marineren zodat ze lekker mals zijn. Het is echt een bommetje van vitaminen en mineralen dat je moeilijk in de winkel kan vinden. Reden te meer dus om in de tuin te zetten.

Wij gebruiken geen netten in de tuin waardoor een duif al eens durft te knabbelen aan een kool. Deze paarse boerenkool vinden ze precies maar niets en daar zijn we heel blij om!

Bietensoorten

Snijbiet, Rainbow Chard

De naam vat deze snijbiet heel goed samen. Ze heeft verschillende kleurtjes gaande van wit, geel, oranje tot rood. Ze zeggen altijd ‘eat the rainbow’, met deze snijbiet heb je gegarandeerd wat extra kleur op je bord én in je tuin.

We stoven eerst de steeltjes in wat olie en voegen later het blad van de snijbiet toe. Even afkruiden met look, een pikant pepertje en wat sojasaus en je hebt een bommetje van smaak! Wedden dat je vanaf nu snijbiet wel lekker vindt? 🙂

Golden Burpee's

Als je bietjes zet, laat het dan de golden Burpee’s zijn. Zo mooi als je ze opensnijdt! Echt een prachtig gouden kleurtje. Van smaak is de oranje biet iets zoeter dan de rode biet. Oogst bietjes niet te groot dan zijn ze veel toegankelijker van smaak.

In de zomer heel lekker om een tartaar van te maken met een ajuin, kappertjes, augurk en zonnebloempitten… Werk af met wat eetbare bloemen uit de tuin en je wordt meteen happy van je eigen bord!

Rainbow Chard snijbiet
Rainbow Chard snijbiet

Pompoenen

Uchiki kuri

Pompoenen zijn heel dankbaar in de tuin en stockeren goed in de winter. Ze zijn als een levende mulch en bedekken je bodem waardoor die lekker aangenaam blijft. Uchiki kuri is een van onze favorieten. Echt lekker om te roosteren, het heeft een nootachtige, volle smaak.

Uchiki kuri pompoen
Uchiki kuri pompoen

Honeynut

Grote fan van butternut? Opteer eens voor de honeynut! Het is het kleine, smaakvollere broertje ervan. Ik las onlangs een artikel waar het ontstaan van de Honeynut verklaard werd. Een chef vroeg een teler om een lekkere versie van de butternut te maken. En zo ontstond dit toppertje!

Hoge opbrengst en super smaakvol als je deze op hoge temperatuur laat karameliseren in de oven. Deze vergeet je niet!

Honeynut
Honeynut

Spinaziesoorten

Winterreuzen

Vroeg op het jaar zaaien we Winterreuzen rechtstreeks in onze moestuinbedden. In het najaar zaaien we die ook al eens in de serre als najaarsteelt.

Het is een vlotte groeier en heel smaakvol! Weinig op aan te merken. 😉

Rode melde

De meeste complimentjes kregen we het afgelopen seizoen over deze spinazieachtige: de rode melde. Officieel geen spinazie maar melde uit de Amarantenfamilie. Je eet de blaadjes vroeg op het jaar als ze jong en mals zijn. Verwerken doe je net zoals spinazie. Ze hebben een prachtige roze-paarse kleur, een echte eyecatcher in de tuin.

Wij laten de plant altijd in zaad gaan. Het heeft zo’n mooi herfst silhouet. Daarnaast zorgen de gevallen zaadjes voor planten het jaar erop. We zien het als een win-win.

Hou er wel rekening mee dat deze plant bij de start van de zomer zal doorschieten en 150 cm kan worden.

Rode melde
Rode melde

Courgettesoorten

Cocozelle de Tripolis

Gemakkelijk te telen, productieve courgette met lichte strepen op de schil.
Heel smaakvolle en mooie variant!

Wil je plaats besparen? Ga voor een klimcourgette, ook heel tof!

Cocozelle de Tripolis
Cocozelle de Tripolis

Herfstradijzen

Bora King

Als je van radijsjes houdt, kies dan zeker eens een herfstradijs. Heel tof om kort te pekelen of langer te fermenteren, maar ook rauw in een slaatje is het een prachtige radijs!

De foto haalde ik van de nieuwe tuin waar we een hele poos geleden het zaad kochten. Daar kan je helaas niet meer shoppen. Maar ik hou echt van deze herfstradijs! Dit jaar proberen we de Red meat als opvolger. Ook een prachtige radijs.

Bora king
Bora king

Pepers

Jalapeno

De peper waar we steeds naar teruggrijpen moet toch wel de milde peper Jalapeno zijn. Verwerken ze groen in allerhande sausjes en salsa’s of leg ze op pizza’s en taco’s. Er zijn heel veel opties. Gevuld met kaas en geroosterd op de barbecue zijn ze ook echt heerlijk!

Of laat ze rood worden aan de plant en rook ze op de barbecue. Wij doen dit jaarlijks met een deel van de oogst. We roken en drogen ze om later te gebruiken als specerij.

Wist je dat een gerookte jalapeno ook Chipotle heet? Het is ons geheim ingrediënt in een guacamole. Het heeft een lichtzoete, pittige en rokerige smaak. Absolute aanrader!

Jalapeno & andere pepers
Jalapeno & andere pepers

Zelf een favorietje?

Ik hoop dat ons overzicht jullie kon helpen bij de aankoop van moestuinzaden.

Laat ons zeker weten hoe jouw moestuinjaar verloopt & geef jouw favorieten gerust door in een reactie!

Lieve groentjes,
Joke

Trefwoorden:

Gerelateerde artikels

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons