Workshop: bloemen, groenten en kruiden combineren in de moestuin

Joke & Davy
Door

Een tijdje geleden belde Ruth, van ecologische bloemenboerderij Lent, ons op om te vragen of we een workshop wouden geven over onze moestuinaanpak waarbij we verschillende groenten en bloemen combineren. De vraag overviel ons even. Maar dan dachten we: Hoe fijn zou het zijn om onze passie en ervaringen te delen en zo de moestuinmicrobe te verspreiden of moestuinieren nog leuker en efficiënter te maken?

Wat komt aan bod in de workshop:

  • Wat is intensieve combinatieteelt, ook wel “schijnbare chaos”, en wat zijn de troeven?

  • Hoe creëer je een natuurlijke moestuin aan de hand van permacultuur principes zoals niet spitten, mulchen en diversiteit.

  • Welke bloemen en groenten combineer je in jouw (moes)tuin?

  • Hoe ga je nu stap per stap aan de slag?

  • Samen zaaien & zaden ruilen.

Datum:
30 maart 2024 - 14u
Locatie:
Plukboerderij Lent, Keiberg 75, Zwevegem
Prijs:
€56 (incl. BTW)

De prijs omvat:

  • 2,5u workshop

  • Hapje en drankje

  • Basis moestuinplannetje

  • Zaden met een composteerbare tray om mee van start te gaan.

Van wisselteelt naar een biodiverse polycultuur

Voor ons zorgde het overschakelen van wisselteelt naar intensieve combinatieteelt of polycultuur voor veel meer gelukjes in de tuin, minder workload en meer oprecht genieten. Loopt alles dan perfect? Helemaal niet! Moestuinieren is met vallen en opstaan. Ieder jaar heeft sowieso wat nieuws in petto. Maar dat maakt het net spannend en leerrijk.

Minder plagen en onkruid

Wat we wel merken is dat we minder last hebben van plagen en onkruid. Toen we wisselteelt toepasten was het soms vechten tegen de bierkaai om het onkruid onder controle te houden. Nu hebben we tijd voor andere, leuke dingen. Zoals boeketjes oogsten en lekkere gerechtjes koken, allemaal vers uit de tuin.

Extra fijn: Een tuin waar bloemen en groenten door elkaar staan vinden wij visueel ook veel aangenamer om in te vertoeven. Je wandelt je eigen paradijsje binnen en kan genieten van alles wat groeit en bloeit.

Eén met de natuur

We moestuinieren meer zoals het in de natuur ook zou zijn. Daarbij passen we diverse permacultuur principes toe. Verwacht je aan een workshop met een informatief en iets meer praktijkgericht gedeelte.

In het eerste deel van de workshop nemen we je mee in de verschillende permacultuur principes en wat polycultuur of intense combinatieteelt nu eigenlijk is. In het tweede deel leggen we stap per stap uit hoe je aan de slag kan. Je krijgt een moestuinplannetje, zaden en een zaaitray zodat je direct aan de slag kan.

DSC 7609
hond in moestuin
overzicht moestuin
hond in moestuin
DSC 7609
overzicht moestuin

Geïnteresseerd in onze workshop?

Wil je als eerste weten wanneer we nieuwe data bekend maken voor onze workshop?
Schrijf je hieronder in en we houden je op de hoogte.

We vragen dit om te kijken in welke regio we eventueel een workshop kunnen organiseren.
Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons