Checklist bloemenzaden: deze bloemen wil je in jouw (moes)tuin

Een moestuin is zoveel meer dan enkel groenten. Davy en ik kiezen voluit voor intensieve combinatieteelt, ook wel het creëren van een polycultuur. Daarbij combineren we groenten, bloemen en kruiden. Dat doen we niet alleen omdat we houden van het uitzicht van een natuurlijke tuin en het oogsten van boeketjes.
We doen dit om een gezonde bodem te creëren die op zijn manier zorgt voor gezonde planten en groenten. Lieve groentjes op je bord, zeg maar. 🙂
Wist je trouwens dat 80% van onze voeding afhankelijk is van bestuiving door insecten? En dat net zij het moeilijk krijgen om voldoende voedsel te vinden in de natuur? Je helpt hen een handje door bloemen te voorzien in je tuin.
Hieronder vind je onze favorietjes!
Heb je zelf favoriete bloemen? Ik lees het graag via een reactie onder de blog. 😀

Lage zinnia’s, Aztec sunset
Toen we begonnen met moestuinieren had ik meteen een grote liefde voor zinnia’s. Ze zijn zo ongelofelijk makkelijk om te telen. Iedere beginner kan ermee aan de slag.
Doorheen de jaren ontdekte ik meerdere soorten zinnia’s. In onze moestuin ben ik de lage soorten echt gaan appreciëren. Die worden slechts 40-45 cm hoog, terwijl de anderen gemakkelijk 75 cm hoog worden.
Makkelijk te combineren in de moestuin
Doordat ze zo laag zijn, combineren ze heel gemakkelijk. Ook in de serre. Ik zet ze in kleine vaasjes verspreid over het huis. Echt de max!
Op de foto zie je de zinnia Aztec Sunset. Ze hebben een heel mooie, diepe kleur.
Er zit ook veel meer detail in de bloemblaadjes dan bij grotere zinnia soorten.

Dropplant
De dropplant, ook bekend als Agastache, vind ik echt een multifunctioneel toppertje. Aangezien ik steeds plaatsgebrek heb in de tuin, hou ik wel van zo’n planten. 😛
Oorspronkelijk koos ik de dropplant voor onze vlinder-en bijenborder. Vlinders en bijen zijn er echt gek op en de paarse bloemen geven zoveel kleur aan je tuin. Maar ondertussen gebruik ik deze vaste plant voor zoveel meer en ik blijf nieuwe mogelijkheden ontdekken!
Dropplant als plukbloem
De dropplant heeft heel sterke, rechtop groeiende stelen waardoor ik het een ideale steel vind om mee te starten bij het maken van een boeket. Het paars combineert prachtig met o.a. oranje cosmos.
Dropplant voor culinair en medicinaal gebruik
Je kan de dropplant medicinaal en culinair gebruiken. De blaadjes kan je vers of gedroogd gebruiken in een thee voor de spijsvertering.
Of gebruik ze vers in jouw voeding:
- Je kan het blad gebruiken in water of limonades. Probeer bijvoorbeeld eens een aardbei-dropplant limonade.
- Of combineer de bloemen in een salade of fruitsla voor een extra toets.
Er zijn zoveel leuke combinaties met de dropplant. Volgende zomer ga ik sowieso terug aan het experimenteren. Ik deel het graag met jullie via ons instagram account.
PS: Het is een vaste plant maar hier durft hij al eens verdwijnen. Goed mulchen in de winter en zaadjes nemen zodat je deze topper opnieuw kan zaaien als dat nodig is.
Duizenblad, Achilea millefolium
Heb je al eens gehoord van inheemse soorten? Duizendblad is er zo eentje. Het is een plant die van nature in ons land voorkomt en waar een heleboel insectensoorten van afhankelijk zijn. Als je echt een natuurplekje wil creëren, kies dan zeker voor voldoende inheemse soorten. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden van jouw tuin.
Duizendblad voor culinair en medicinaal gebruik
De jonge blaadjes zijn eetbaar en verwerk ik in het voorjaar in een omelette of als decoratie op een focaccia. Het dubbel veerdelige blad ziet eruit alsof het duizend blaadjes heeft. Heel mooi als decoratie.
De bloemetjes zijn ook eetbaar maar hebben nogal een bittere smaak. Ik laat ze staan voor de bijen en vlinders. En als de tuin genoeg te bieden heeft, dan pluk ik er voor m’n boeketjes.
Wilde peen
Nog zo’n inheemse soort is de Wilde peen, de wilde voorloper van de wortel. Deze tweejarige bloem heeft mooie kanten schermpjes met meestal een rood - zwart vlekje in het midden van het scherm.
Trekken nuttige insecten aan
Schermbloemigen zoals Wilde peen, maar ook koriander en dille, zijn zeer boeiend om toe te voegen aan jouw moestuin. Ze trekken heel wat nuttige insecten aan die jouw plagen doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Prachtig doorheen de seizoenen
Nog op zoek naar meer voordelen van de wilde peen? Ze straalt zowel in de zomer als de herfst. Dan vormen ze namelijk prachtige vogelnestjes met zaadjes.
Eetbare bloemen en zaden
De bloemen zijn eetbaar en heel decoratief om toe te voegen aan salades. De groene, kleverige zaadjes kan je als specerij gebruiken. De zaden helpen bij een opgeblazen gevoel. Ideaal dus om toe te voegen aan linzen- en bonengerechten. Of probeer het eens in kefir en kombucha.
Maar laat er zeker voldoende staan in de tuin. Genieten voor jou en de insecten.

Goudsbloem, Calendula officinalis
Het is een klassieker in de moestuin voor tal van redenen. Velen combineren goudsbloemen met tomaten tegen de wittevlieg. We hebben daar zelf nog geen hinder van ondervonden. Maar het kan dus zeker het proberen waard zijn!
Goudsbloem voor culinair en medicinaal gebruik
Ik zet goudsbloemen voornamelijk om te gebruiken als:
- Eetbare bloem, je kan de bloem vers gebruiken en er o.a. je broodbeleg, slaatjes,
quiches, frittatas… mee pimpen. - Goed huidkruidje, je kan er zalf, bodylotion en lippenbalsem mee maken. Het wordt al heel lang gebruikt om de huid te herstellen, wonden te genezen en lichte brandwonden te verzorgen.
- Thee, je kan de bloemen drogen voor een thee voorraad doorheen het jaar. In de zomer maak ik er vaak ice tea mee. Lekker in combinatie met vlierbloesem. Je vindt goudsbloem vaak in detox kruidenthee’s vanwege hun zuiverende werking.
- Bouillon, ook in bouillon zie je vaak goudsbloemen vanwege hun weerstandverhogende werking. In de winter drink ik graag een lekker verwarmende bouillon voor een extra boost.
Je leest het goed, goudsbloem is een kruidje met heel veel voordelen! Wel opletten tijdens de zwangerschap, de stimulerende invloed op de baarmoeder zorgt ervoor dat de inname ervan wordt afgeraden.

Oost-indische kers
Oost-indische kers is net zoals goudsbloem een plant die je in heel veel moestuinen kan vinden. Ze wordt vaak toegevoegd als vangplant voor luizen. Maar wist je dat er rankende en niet rankende varianten zijn?
De rankende varianten kunnen makkelijk “het boeltje” overnemen. Die laten we meestal op een tipi klimmen. De lange ranken kan je dan afknippen en toevoegen aan je boeket. Geeft een heel dynamisch effect.
De niet rankende varianten gebruiken we het meest op de hoek van een afboording. We vinden het wel mooi als ze er nonchalant over groeien.
Oost-indische kers voor culinair en medicinaal gebruik
De volledige plant is eetbaar (bloem, blad en groene zaadjes) en heeft medicinale eigenschappen. Het werkt namelijk antiseptisch en antiviraal.
Ik combineer het blad met wat minder pittige bladgroenten en maak er pesto van. Even invriezen in ijsblokjes en ons gezondheidsshotje is ook in de winter gegarandeerd.
Oost-indisch kers zou ook heel goed zijn voor het haar en schilfertjes. Een shampoo ervan maken staat nog op m’n wishlist. Ik laat jullie weten hoe dat loopt. 🙂

Openbloemige dahlia’s, Hartenaas
Dahlia’s bloeien wat later op het jaar. Ze stelen de show tot ongeveer oktober - november. Afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit is een ideale bloem om jouw tuin boeiend te houden doorheen de seizoenen. Fijn voor jezelf en de bestuivers.
Openbloemige, biologische dahlia’s voor bestuivers
Ik kies al enkele jaren bewust voor de openbloemige soorten. Deze hebben een open hartje waardoor bestuivers bij de nectar kunnen. Ik kies voor biologische bollen want de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden zijn schadelijk voor bestuivers. Een van m’n favoriete dahlia soorten is Hartenaas.
Cosmos Sulphureus
Cosmos heb ik al jarenlang op de volkstuin. Maar de laatste jaren hou ik steeds meer van de oranje variant. Het zorgt voor extra cachet in de tuin, staat prachtig in boeketjes en je kan er creatief mee aan de slag.
Wist je dat je met Cosmos kan hameren en eco-printen?
Het geeft fantastische resultaten op onderleggertjes, servetten, kussenslopen en kousen. Ik ben echt fan en hoop deze zomer tijd te vinden om hiermee aan de slag te gaan. Want een moestuin is zoveel meer dan een tuin om uit te oogsten. Het is voor ons ook de start van zoveel creatieve projecten.

Citrusafrikaantje ‘Lemon gem’
Dit laaggroeiend afrikaantje (30 cm) combineert prima tussen hogere gewassen zoals bonen, tomaten en bladkolen.
Citrusafrikaantje voor culinair gebruik
Het blad en de bloemetjes zijn eetbaar en kan je gebruiken in salades. Ik vind de fijne en kleine bloemetjes heel leuk om je bord mee te decoreren.
Het verse blad met bloem gebruik ik in ice tea en cocktails. Een deel droog ik in bundeltjes en gebruik ik in m’n kruidenthee mengelingen. Het geeft een heerlijk frisse, citrus toets.
Op de foto zie je de afrikaantjes gecombineerd met oranje viooltjes. Nog zo’n leuk eetbaar bloemetje. Ik herinner me nog onze courgette cake die ik afwerkte met citroenglazuur en viooltjes. Iedereen was er gek op.







Over Lieve Groentjes
Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.
Lees meer over Lieve Groentjes