Deze bloemen zijn een must in jouw moestuin of volkstuin

Joke Bruggeman
Door

Toen we onze volkstuin een jaartje geleden in ontvangst namen, had de vorige eigenaar zich nogal laten gaan op vlak van bloembollen. Ondanks dat we zelf minder aan klassieke bloemen zijn, leerden we ze enorm appreciëren omdat ze zo vroeg op het jaar bloeien.

Willy, de vorige moestuineigenaar, had enorm veel tulpen, narcissen en druifhyacinten. Dit zorgde ervoor dat we al heel vroeg op het seizoen genoten van kleurrijke bloemetjes. Als de moestuinkriebel er nog niet helemaal was, dan kwam die direct na het zien van de bloemen. Ze lachten ons toe telkens we de volkstuin betraden.

Maak een selectie aan bloembollen en geniet van bloemen vroeg op het seizoen

Voorzie een leuke border langs een paadje of langs jouw serre waar je de nodige winterharde bloembollen plant. Je hebt duizenden soorten narcissen, tulpen en druifhyacinten. Van klassiek tot heel wat minder klassiek.

Wil je net eerder de zomer verlengen? Kies dan voor dahlia's die bloeien van juli tot november. Vergeet ze wel niet terug op te graven voor de vorst. Daar houden ze niet van.

Extra leuk:
na een tijdje vermeerderen dahliaknollen zichzelf. Zo heb je extra veel bloemen.

Tip:

Enkelbloemige dahlia's, waar het stuifmeel goed bereikbaar is, trekken het meeste vlinders en bijen aan.

narcissen rond serre moestuin
detail narcissen in moestuin
volkstuin met bloemen
detail narcissen in moestuin
narcissen rond serre moestuin
volkstuin met bloemen

Viooltjes to the rescue in de herfst en winter

Wil je graag in de herfst en winter genieten van bloemen? Viooltjes are the way to go! Deze kleine schattige bloemetjes vind je overal en heb je in verschillende varianten. Plant ze dichtbij elkaar in een border of plaats ze gewoon in potten.

Ikzelf koos ervoor om in september viooltjes in pot te planten in combinatie met narcissen. Die laatste beginnen nu hun kopjes te tonen en zorgen voor een mooie bloemenlasagne. Maar ook ons bloembakje aan het tuinhuis moest eraan geloven en werd voorzien van viooltjes.

Ze zijn onderhoudsvriendelijk, bloeien enorm lang én je kan ze gebruiken om je salades op te leuken want de bloemetjes zijn eetbaar.

Tip:

Om de uitbundige bloei in stand te houden, knip de uitgebloeide bloemetjes weg. Dit geldt trouwens voor heel veel bloemen.

IMG 5589 jpg
IMG 5472 jpg
IMG 5472 jpg
IMG 5589 jpg

Kies voor plukbloemen die bijen aantrekken

Toen we de volkstuin startten, bedacht ik direct hoe tof het zou zijn om boeketjes te plukken uit eigen tuin. Ik deed wat research en besliste eenvoudig te starten. Zo koos ik voor een eenjarige plukbloem die heel kleurrijk en makkelijk op te kweken is: de Zinnia.

Extra voordeel:
Zinnia’s trekken tal van bestuivers aan. Naast vrolijke boeketjes in huis is het dus ook een meerwaarde voor je moestuin.

roze plukbloem zinnia

Op een zonnig plekje deelde ik een perceel in 3 gelijke delen. In elk vak plantte ik de zaailingen van een bepaalde Zinnia mix: zonnig geel, vrolijk oranje en pink mix. Het plukveldje ging van lichte tinten geel naar donkere tinten roze-rood.

Camoufleer compostvaten met zonnebloemen

De liefde voor de zonnebloem zit bij ons in de familie. Zowel m’n oma als mama zijn er gek op. Deze bloem kon absoluut niet ontbreken in het zaaiplan. Een mooie plus is dat ze onze compostvaten camoufleren en bijen aantrekken.

Mijn voorkeur ging in eerste instantie naar de atypische zonnebloem Chocolat maar deze was al vrij snel uitverkocht. Het werd uiteindelijk de Evening Sun, die wel wat weg heeft van de zonnebloem Chocolat.

Deze zonnebloem wordt volgens de verpakking tot 2 meter hoog maar naar ik ervaar vaak toch ook een pak hoger. :-) Om ze extra stevigheid te bieden bij wind, bond ik ze vast met touw aan de compostvaten. Ik plaatste ook een aantal bamboestokken voor extra steun.

Zonnebloemen en plukbloemen op de volkstuin
IMG 4810 jpg
IMG 4810 jpg
Zonnebloemen en plukbloemen op de volkstuin

Plaats je bloemen op een strategische plek

De goudsbloemhelden

Ik zaai goudsbloemen omdat ik hou van de veelzijdigheid van deze bloem. Je kan ze perfect in je moestuinbedden plaatsen zodat bijvoorbeeld de bonenluis eerder naar de goudsbloem trekt dan naar jouw bonen. Zo plaatsen wij ze dit jaar bij onze pronkbonen en droogbonen.

Daarnaast is goudsbloem een ideale plukbloem, kan je het gebruiken in gerechten of dressings én kan je er thee en zalf mee maken. Wat een helden!

Gezien slakken graag peuzelen aan de blaadjes van een opgroeiende Calendula, heb ik ervoor gekozen ze in maart voor te zaaien in de serre. Afhankelijk van de bloei plan ik nog rechtstreeks in de grond bij te zaaien in mei, juni of begin juli.

Extra weetje:

Wij plaatsen ook dille bij onze bonen, een ideale luizenbestrijder.

De geurende afrikaantjes

Start je een nieuwe volkstuin of moestuin en weet je niet wat de vorige eigenaar geplant heeft? Voorzie zeker de nodige afrikaantjes. Afrikaantjes zijn de ideale bestrijder van aaltjes. Kies voor klein afrikaantje, Tagetes patula, deze scheidt via de wortels aaltjesdodende stoffen af.

Wat zijn aaltjes? Verwar ze niet met ‘goede’ aaltjes die je kan gebruiken om op een natuurlijke manier slakken, mieren, de coloradokever… te bestrijden. We hebben het hier over schadelijke aaltjes zoals het wortelaaltje. De aaltjes (rondwormen of nematoden) zijn minuscuul klein en tasten de wortels van je planten in de moestuin aan. Je vindt ze in alle gronden en bij alle teelten. Al kan je echt van een invasie spreken als gewassen te snel op hetzelfde perceel of in dezelfde moestuinbak komen.

Wij plaatsen de afrikaantjes ook in onze serre. Het is een kleine en compacte serre én we willen jaarlijks tomaten. Om te voorkomen dat aaltjes onze oogst vernietigen, krijgen ze een plaatsje in de serre.

IMG 5335
Tip:

Voorzie genoeg kleine afrikaantjes om voldoende effect te hebben. Kies voor enkelbloemige die ook de nodige insecten aantrekken.

De titel doet het waarschijnlijk al vermoeden…. maar ook de geur van afrikaantjes doet z’n werk. Het verwart insecten zodat bijvoorbeeld koolwitjes de geur van jouw kool niet meer kunnen onderscheiden en er niet mee aan de haal gaan.

De vrijgevige Oost-Indische kers of Tropaeolum

Oost-Indische kers is ook zo'n multifunctioneel talent. Enerzijds gebruiken we ze als vangplant in onze moestuinbakken bij courgette (bladluis), kolen (koolwitje, witte vlieg) en bonen (luis).

Anderzijds kan je zowel de blaadjes, bloemen als zaden opeten. De zaadjes zijn heel leuk om kappertjes van te maken. De bloemen en blaadjes zijn heel sierlijk in zomersalades. Hiermee scoor je gegarandeerd op een barbecue met de familie.

Oost-Indische bestaat in verschillende varianten: Majus, Nanum en Minus. Dit verwijst naar de groeikracht en hoe rankend ze zijn. In onze moestuinbakken kozen we voor een compactere variant, Tropaeolum minus 'Baby Deep Rose'. Tropaeolum Majus, de meer rankende varianten, zijn heel leuk om op een tipi te laten groeien over je moestuinpad.

Oh en zei ik al dat ze onderhoudsvriendelijk zijn ook?

IMG 4195
IMG 4479 jpg
IMG 4479 jpg
IMG 4195

Voedzaam komkommerkruid of Bernagie

Deze bloemetjes zijn voor ons een nieuwkomer dit jaar. Ze hebben eetbare bladeren en bloemen in een uniek blauwe kleur. Wij plaatsen ze in de serre bij onze tomaten omdat ze plagen weghouden en de smaak en groei van tomaten zouden bevorderen.

Komkommerkruid bevat veel voedingsstoffen zoals stikstof waardoor het ideaal is als compostthee. We nemen dit seizoen de proef op de som en houden jullie op de hoogte van het resultaat. Heel benieuwd!

Hou er rekening mee dat komkommerkruid zich wel kan uitzaaien.

Stay tuned voor meer bloementips

Ons moestuinplan bevat zeker nog enkele nieuwkomers. We hopen hier snel onze ervaringen met jou te kunnen delen! Hou dus zeker lievegroentjes.be in de gaten!

Op naar een moestuin vol bloemenpracht.
Fijn moestuinseizoen!


Lieve groentjes
Joke

Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons