Deze bloemen zijn een must in jouw moestuin of volkstuin

Joke Bruggeman
Door

Toen we onze volkstuin kregen, had de vorige eigenaar zich nogal laten gaan op vlak van bloembollen. Ondanks we zelf minder aan klassieke bloemen zijn, leerden we ze enorm appreciëren omdat ze zo vroeg op het jaar bloeien. Leuk voor ons en ideaal voor de bestuivers.

Ga voor een volledige bloeiboog

Bestuivers krijgen het steeds moeilijker om te overleven. Wij dragen graag ons steentje bij en zorgen voor voldoende voeding in de tuin door een volledige bloeiboog te creëren. Maar hoe doe je dat?

Kies voor een mix eenjarige, tweejarige, vaste planten en bloembollen. Zo is er altijd leven in de tuin.

Een border langs jouw serre leent zich perfect voor winterharde bloembollen. Je hebt tegenwoordig verschillende soorten die vroeg op het jaar bloeien: krokussen, narcissen, tulpen en druifhyacinten. Van klassiek tot heel wat minder klassiek.

Wil je de zomer verlengen? Kies dan voor dahlia's die bloeien van juli tot november. Ze houden niet van vorst. Vergeet ze dus niet op te graven of te bedekken met een dikke laag mulch. En kende je saffraankrokus al? Deze sieren je tuin van oktober tot november. Ook een leukerd. 😉

Tip:

Enkelbloemige dahlia's, waar het stuifmeel goed bereikbaar is, trekken het meeste vlinders en bijen aan.

narcissen rond serre moestuin
detail narcissen in moestuin
volkstuin met bloemen
detail narcissen in moestuin
narcissen rond serre moestuin
volkstuin met bloemen

Introduceer plukbloemen in de moestuin

Toen we de volkstuin startten, droomde ik al van boeketjes uit eigen tuin. Ik begon eenvoudig en startte met de Zinnia, een eenjarige plukbloem, die heel kleurrijk en makkelijk op te kweken is.

Ik heb ze momenteel apart op m'n plukveldje staan. Maar ik combineer de lage versie ook in onze moestuinbakken. Het zorgt voor diversiteit, trekt bestuivers aan én de plagen zijn helemaal in de war. Ze kunnen de geur van typerende groenten minder goed opsnuiven en zien minder goed waar ze moeten landen. Zalig toch?

Andere leuke plukbloemen: Phlox, Chinees vergeet-mij-nietje, Silene.

roze plukbloem zinnia

Meer weten over het zaaien, planten, onderhouden van zinnia's?

Ontdek meer

Trek nuttige insecten aan

Nuttige insecten ruimen de plagen voor je op. Heb je voldoende nuttige insecten dan verdwijnen je "plaagproblemen" als sneeuw voor de zon.

De zonnebloemfamilie (Zonnebloem, Goudsbloem, Cosmos) en schermbloemenfamilie (Ammi, Peen, Koriander, Dille) zijn absolute aanraders.

Zie je niet direct waar je zo'n grote zonnebloemen kwijt kan? Ik plaats ze voor onze compostvaten zo zijn die ook wat gecamoufleerd. Om ze extra stevigheid te bieden bij wind, bond ik ze vast met touw aan de compostvaten. Ik plaatste er ook een aantal bamboestokken bij voor extra steun.

Zonnebloemen en plukbloemen op de volkstuin
IMG 4810 jpg
IMG 4810 jpg
Zonnebloemen en plukbloemen op de volkstuin

De vrijgevige Oost-Indische kers of Tropaeolum

Oost-Indische kers is echt een multifunctioneel talent. Enerzijds gebruiken we ze als vangplant voor luizen in onze moestuinbakken.

Anderzijds kan je zowel de blaadjes, bloemen als zaden opeten. De zaadjes zijn heel leuk om kappertjes van te maken. De bloemen en blaadjes zijn heel kleurrijk (én pittig!!🔥) in zomersalades. Hiermee scoor je gegarandeerd op een barbecue met de familie.

Oost-Indische bestaat in verschillende varianten: Majus, Nanum en Minus. Dit verwijst naar de groeikracht en hoe rankend ze zijn. In onze moestuinbakken kozen we voor een compactere variant, Tropaeolum minus 'Baby Deep Rose'. Tropaeolum Majus, de meer rankende varianten, zijn heel leuk om op een tipi te laten groeien over je moestuinpad.

IMG 1480
IMG 4479 jpg
IMG 4479 jpg
IMG 1480

Stay tuned voor meer bloementips

Ons moestuinplan bevat zeker nog enkele nieuwkomers. We hopen hier snel onze ervaringen met jou te kunnen delen! Hou dus zeker lievegroentjes.be in de gaten!

Op naar een moestuin vol bloemenpracht.
Fijn moestuinseizoen!


Lieve groentjes
Joke

Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons