Tips om zinnia's te zaaien, planten en onderhouden

Joke Bruggeman
Door

Zinnia’s heb je in tal van levendige kleuren waardoor je bij het zien van deze bloem instant vrolijk wordt. Er is voor elk wat wils én bovenal zijn ze heel eenvoudig te kweken. Ontdek hier mijn tips om deze eenjarige plukbloem te zaaien, planten en onderhouden.

Ik kocht bij De Nieuwe Tuin deze zaden: Zinnia ‘Zonnig geel’ , Zinnia ‘Luxueus rood’, Zinnia ‘Pink-mix’ en Zinnia ‘Vrolijk oranje’. Een deel van hun assortiment kan je nu vinden bij Nanotuin. De Nieuwe Tuin is helaas gestopt met hun webshop.

Gelukkig kan je bij o.a. Vreeken ook heel mooie exemplaren vinden.
Dit zijn enkele van m’n favorieten: Salmon Queen, Tropic Snow en Météor.

Start niet te vroeg, ga aan de slag 4 weken voor de ijsheiligen

Vorig jaar startte ik uit enthousiasme al in maart met zaaien. Dat zorgde er al snel voor dat ons huis en achteraf onze serre vol zinnia's stond die ik nog niet kon uitplanten door de te lage temperatuur buiten. Heb je dit voor met veel van je planten dan moet je op den duur een heel stel zaailingen in de gaten houden met kans op verzwakking.

Dit jaar doe ik het rustiger aan. Ik start 4 weken voor de ijsheiligen met zaaien. Op die manier kan ik ze uitplanten na de laatste vorst en hoef ik de zinnia’s niet té lang in huis of in de serre te houden.

roze plukbloem zinnia

Kies een plekje in de zon

Zinnia's houden van volle zon en een voedselrijke, doorlatende bodem. Kies dus met deze wetenschap een geschikte locatie in je (moes)tuin. Voor het uitplanten meng ik wat mest door de grond en half juni geef ik hen nog wat extra voeding om uitbundig te bloeien.

IMG 0989
IMG 0985
IMG 0985
IMG 0989

Plant ze uit na de vorst

Komt de vorst wat later op het jaar? No worries. Gebruik die tijd om de zinnia’s af te harden. Vorig jaar vergat ik een deel zinnia’s af te harden en die waren beduidend minder sterk. Ook de slakken voelden zich aangetrokken tot deze zwakkelingen. Geef ze dus eerst de nodige tijd om te wennen aan de buitentemperatuur voor je ze uitplant.

Vermijd onkruid, leg stro op de bodem

Ik plant de zinnia’s uit op 30 cm en voorzie hen van een steunnet zodat ze mooi rechtop groeien. Het eerste jaar deed ik dit met een net uit groen plastiek. Dit jaar probeer ik het zelf te maken met touwen.

In het begin is het behoorlijk lastig om al het onkruid uit je bloemenveldje te plukken. Om onkruid te vermijden leg ik stro rond de zinnia’s. Eenmaal alles dichtgegroeid is zie je dat toch niet meer. Leg dus een dikke laag stro, dat spaart je gegarandeerd een pak werk.

IMG 4075

Top zinnia's als ze 46 cm zijn

Je kan zinnia's toppen als ze 46 cm zijn door de centrale bloem eruit te knippen. Ik volg daar het advies van Floret Flower. Vorig jaar nam ik zelf de proef op de som en vergeleek de getopte en niet getopte zinnia's. Ik merkte dat de getopte zinnia’s veel meer bloemen creëerden met een veel dunnere stengel, ideaal voor een boeketje in huis.

Wil je echter vooral een veldje met bloemen en ben je minder geneigd boeketjes samen te stellen? Dan hoef je ze zeker en vast niet te toppen.

Enkele leuke weetjes

  • Verwijder uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk om constante bloei te garanderen.
  • Bloemen plukken zorgt voor extra vertakkingen en aanmaak van nieuwe bloemen.
  • Wil je zaden oogsten om later opnieuw te zaaien? Laat de bloemen uitbloeien en knip ze dan af. Leg ze in een schotel uit te drogen. Je zal zien dat eenmaal de zaden droog zijn je ze makkelijk kan oogsten.
DSC 5914
DSC 5897
DSC 5930
DSC 5897
DSC 5914
DSC 5930
Trefwoorden:

Gerelateerde artikels

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons