Aardpeerchips, een verrassende herfstaperitief die je moet proberen

Davy De Pauw
Door

Aardperen zijn zo’n typisch herfstcadeau uit de tuin: ze groeien zonder veel moeite en duiken elk jaar trouw weer op. Maar als het op inspiratie aankomt, blijven veel mensen toch steken bij soep en puree. 

Dit seizoen hebben wij iets nieuws geprobeerd: gefermenteerde aardpeerchips, krokant gebakken in de pan. Door de aardperen kort te fermenteren, krijgen ze een meer toegankelijke smaak en wat extra diepgang. Die typische umami smaak die fermentatie met zich mee kan brengen.

Dus als je deze herfst met je eigen oogst iets origineels wil doen: probeer aardpeerchips. Klein werkje, groot effect — precies zoals we het graag hebben.

Veel succes en laat me zeker weten wat je ervan vindt!

Lieve groe(n)tjes
Davy

Aardpeer chips

Ingrediënten

  • Aardpeer
  • Zout zonder toevoegingen
  • Fleswater of gefilterd water

Bereiding

  • Stap 1

    Was en schrob de aardperen goed (zeker als ze uit de tuin komen) en droog ze af.
  • Stap 2

    Snij de aardperen in dunne schijfjes maar laat de schil eraan.
  • Stap 3

    Doe ze in een bokaal die je kan afsluiten.
  • Stap 4

    Weeg voldoende water af om de frietjes onder te zetten. Je kan de hoeveelheid water baseren op de inhoud die in je pot kan.
  • Stap 5

    Voeg aan het water 3% zout toe. Bijvoorbeeld: bij 100 ml, voeg je 3 gram zout toe.
  • Stap 6

    Laat ze 3 dagen fermenteren.
  • Stap 7

    Haal ze uit de bokaal, spoel ze kort even af en bak ze in de pan tot ze crispy zijn.
  • Stap 8

    Werk af met kruiden die je graag hebt.

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes