Gefermenteerde frietjes, de beste frietjes die je gaat eten

Davy De Pauw
Door

Gefermenteerde frietjes? Het klinkt misschien onverwacht, maar geloof me: dit zijn niet zomaar frietjes. Door aardappelen kort te fermenteren voordat ze worden gebakken, krijgen ze een intense umami smaak en extra crunch.

Ze zijn zó vol van smaak dat je er eigenlijk geen sausje – zelfs geen snufje zout – bij nodig hebt. Dit is een verrassende manier om de klassieke friet naar een hoger niveau te tillen. Hier komen ze gegarandeerd nog vaak op het menu.

Benieuwd wat je ervan gaat vinden!

Laat het alleszins smaken,

Lieve groe(n)tjes,
Davy

De beste gefermenteerde frietjes

Ingrediënten

  • Aardappelen
  • Zout zonder toevoegingen
  • Fleswater of gefilterd water

Bereiding

  • Recept 1

    Was de aardappelen goed en droog ze af.
  • Recept 2

    Snij de aardappelen in frietjes, laat de schil eraan.
  • Recept 3

    Doe ze in een bokaal die je kan afsluiten.
  • Recept 4

    Weeg voldoende water af om de frietjes onder te zetten. Je kan de hoeveelheid water baseren op de inhoud die in je pot kan.
  • Recept 5

    Voeg aan het water 3% zout toe. Bijvoorbeeld: bij 100 ml, voeg je 3 gram zout toe.
  • Recept 6

    Laat ze 2 à 3 dagen fermenteren.
  • Recept 7

    Haal ze uit de bokaal, spoel ze kort even af en bak ze in de pan of friteuse.

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes