Hoe kan je zo duurzaam mogelijk reizen?

Joke Bruggeman
Door

Maak jij je ook weleens zorgen over je voetafdruk maar zie je ook graag wat van de wereld? Volledig te begrijpen. Davy en ik zitten net met dezelfde struggle. Hieronder deel ik graag mijn tips met jou om zo duurzaam mogelijk te reizen.

1. Ga op reis maar wees je bewust van de impact

Mijn eerste tip is zowaar de belangrijkste tip. :-) Reizen is altijd een balans zoeken tussen ‘de impact kennen’ en ‘je ding doen’. Wij willen heel graag de wereld zien en soms komt daar wel eens een vliegtuig bij kijken. Iedereen weet dat je beter zo min mogelijk vliegt en zo veel mogelijk het openbaar vervoer gebruikt. Naar een stad als New York City, iets wat hoog op ons verlanglijstje stond, kan je echter alleen maar met het vliegtuig. Tenzij je hééél graag roeit. ;-)

Wij beslissen uiteindelijk wel om die verre reis te maken maar om ons bewust te zijn van de impact. Verre reizen zijn bij ons steeds voor een langere periode en met een minimum aan bagage. Ter plaatse proberen we zo duurzaam mogelijk te leven. Er is een mooie uitspraak die zegt ‘Leave only footprints’.

IMG 5145 jpg

2. Compenseer je uitstoot

Om de uitstoot te compenseren, steunen we een bomenproject via Treecological. Via hun calculator kan je eenvoudig jouw CO2-uitstoot berekenen en compenseren. Hou er wel rekening mee dat de standaard compensatietermijn 20 jaar is. Pas dan zullen de aangeplante bomen jouw CO2 gecompenseerd hebben. Wij verlagen de compensatietermijn meestal tot een bedrag waar we ons goed bij voelen.

3. Zet een limiet op je vliegreizen

We proberen maximum één keer op de drie jaar te reizen met een vliegtuig. Door de corona staat de teller momenteel op één vliegtuigreis op vijf jaar tijd. Dat zorgt er enerzijds voor dat we bewust keuzes maken maar ook dat we op sommige momenten durven kiezen voor die verre reis.

4. Neem je drinkfles en rugzak of herbruikbare tas mee

Thuis ben je waarschijnlijk al voorzien van de nodige totebags en drinkflessen maar vergeet ze op reis niet. Of we nu een stad verkennen of een wandeling maken in de natuur, we zijn steeds voorzien van een rugzak met drinkflessen. Lekker handig en no waste.

IMG 5045 jpg 2

5. Kies een duurzaam verblijf

Heel veel hotels en B&B’s zijn tegenwoordig met duurzaamheid bezig. Zo heb je bijvoorbeeld Hotel Almodóvar in Berlijn. Zij focussen in hun interieur op ecologie en duurzaamheid. Hun keuken is vegetarisch met vegan opties. Kies bij voorkeur voor een verblijf dat hier reeds bewust mee bezig is.

Kleine verschillen maak je zo:

  • Laat je handdoeken niet na één dag vervangen maar gebruik ze meerdere keren.
  • Vermijd kleine zeepflesjes in hotels, breng je eigen stuk zeep mee.
  • Gebruik de airco als het echt nodig is

6. Maak gebruik van de deeleconomie of ga te voet

Als we op reis gaan, doen we praktisch alles te voet of met het openbaar vervoer. Ook een deelfiets of step kan heel tof zijn om je te verplaatsen in een stad.

Toch voorstander van een wagen?
Kies dan een hybride of elektrische huurwagen en rij zuinig.

IMG 0188

7. Eet vegetarisch of vegan

Je kan je CO2-uitstoot ook verlagen door vegetarisch of vegan te eten. Gelukkig is dat ondertussen al bijna overal ingeburgerd en vind je zeker wat leuke hotspots waar je lokaal en plantaardig kan eten. We delen sowieso onze favorieten in de rubriek reizen.

8. Kies je souvenirs bewust

Op reis kan ik het niet laten om plantaardige zeepjes te kopen. We wassen ons al enkele jaren met een stuk zeep ipv douchegel. Ik vind het zelf heerlijk om lokale winkeltjes met natuurlijk zepen op te zoeken. Eenmaal thuis kan je onder de douche dan nog even wegdromen. Denk bewust na over de ingrediënten en afkomst van de souvenirs die je meebrengt.

IMG 5183 jpg

9. Ontdek eens je eigen land en buurlanden

En last but not least…verken eens je eigen land en buurlanden. Als de corona ons iets geleerd heeft dan is het wel dat we het soms veel te ver gaan zoeken. Er zijn ook heel mooie pareltjes dichtbij. Denk maar aan de waddeneilanden in Nederland of een slowcabin ergens in the middle of nowhere.

Veel succes!
En vooral zet niet té veel druk op jezelf.
Geniet en maak waar mogelijk bewuste keuzes.

Lieve groentjes,
Joke

Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons