Vlierbessensiroop maken – heerlijk, gezond en zelf geoogst!

Joke Bruggeman
Door

Wist je dat je niet alleen de bloesems, maar ook de bessen van de Gewone vlier (Sambucus nigra) of de Peterselievlier kunt oogsten? Zodra de besjes diepzwart kleuren, begint het oogstseizoen. Omdat ze niet allemaal tegelijk rijpen, pluk ik meerdere keren en vries ik de bessen telkens in. Zodra de tuin tot rust komt en het seizoen van de winterkwaaltjes nadert, is het perfecte moment daar om vlierbessensiroop te maken. Nu dus! :-)

Waarom ik zo dol ben op vlierbessensiroop

Heel eenvoudig: ik vind het écht lekker. Als je het nog nooit zelf gemaakt hebt, weet je niet wat je mist! Je kunt gerust het pure sap van gekookte vlierbessen gebruiken, maar ik hou van dat extra beetje zoet en die rijke smaak. Als je niet helemaal fit bent, is het toch heerlijk om jezelf te troosten met iets smaakvol? Of ligt dat aan mij?

Daarnaast bewaart siroop veel beter dan puur sap. Kies je toch voor het pure sap, vries het dan in ijsblokjes in en neem telkens een portie wanneer je die nodig hebt.

Vlierbessiroop

Vlier in de tuin of in het wild

De vlier is een vaste struik die je makkelijk in je tuin kunt aanplanten, maar je vindt hem ook volop in het wild. Ga je wildplukken, volg dan zeker de lokale wildplukregels en pluk alleen van de juiste struik. Twijfel je? Geen zorgen: je kunt ook gedroogde vlierbessen kopen, bijvoorbeeld bij online webshop Pit-Pit. Handig, snel en het werkt prima!

Zo herken je de vlier

De vlier herken je meteen aan zijn typerende witte, schermvormige bloemen die in de lente heerlijk geuren. Zijn de bloesems verdwenen, let dan op de verhoute takken met lenticellen (kleine ademhalingsopeningen) en het samengestelde blad. De deelbladeren staan tegenover elkaar, met één blad aan de top. De Peterselievlier lijkt sterk op de gewone vlier, maar heeft een peterselieachtig blad.

De kracht van de vlierbes

De werking van de vlierbes is goed onderzocht. Uit studies blijkt dat vlierbessen een antivirale werking hebben en effectief zijn bij griep. Ze helpen niet alleen preventief, maar verkorten ook de duur van de ziekte. Ideaal, toch? Een lekkere, eenvoudige siroop die je troost biedt op het moment dat je het echt nodig hebt.

Hieronder deel ik mijn recept met jou. Vergeet niet: vlierbessen bevatten blauwzuur en moeten daarom minstens 15 minuten gekookt worden.

Recept vlierbessensiroop

Ingrediënten

  • verse of ingevroren vlierbessen 600 g
  • rietsuiker 265 g
  • water 125 ml
  • citroensap of één citroen 50 ml
  • kaneel 1
  • kruidnagel 5
  • steranijs 1
  • cm gember 3

Bereiding

  • Stap 1

    Gebruik je verse of ingevroren vlierbessen? Verwijder dan eerst de steeltjes.
    Werk je met gedroogde bessen, neem dan de helft van de hoeveelheid en laat ze een nachtje weken in water voor je aan de slag gaat.
  • Stap 2

    Doe de bessen in een kookpot met een klein bodempje water.
    Breng aan de kook en laat minstens 15 minuten pruttelen.
  • Stap 3

    Zeef daarna het mengsel en giet het sap terug in de kookpot.
  • Stap 4

    Voeg suiker toe en laat nog even inkoken. Ik gebruik vaak wat minder rietsuiker en roer, na het inkoken, nog wat koudgeslingerde honing door de siroop.
  • Stap 5

    Giet de warme siroop in een flesje of potje en bewaar koel en donker.
  • Stap 6

    Bij de eerste symptomen neem je drie soeplepels per dag.

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes