Ginger bug, een gemberstarter voor heerlijke, natuurlijke soda’s

Joke & Davy
Door

Als je zelf al experimenteerde met het maken van homemade limonades, dan doet gemberbier waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Om een gemberbier te maken, heb je een gemberstarter nodig.

Met die starter maak je niet alleen gemberbier, maar ook heerlijke frisdranken met diverse smaakjes. We kunnen het iedereen aanraden!

Hoe werkt zo’n gemberstarter

Op de schil van gember zitten heel wat natuurlijke gisten en bacteriën. Deze worden geactiveerd wanneer we het combineren met suiker en water. De natuurlijke gisten voeden zich met de suikers, en na een paar dagen heb je een actieve starter waarmee je bruisende drankjes kan maken.

Voordelen van frisdrank met een gemberstarter

  • Het zit boordevol probiotica = goede darmbacteriën

  • En je weet: Happy gut = Happy mind :-)

  • De suikers worden “opgegeten” door de natuurlijke gisten en omgezet in koolzuur, je frisdrank is dus veel gezonder dan in de winkel.

Vlier gember bier

Algemene voordelen van gember

  • Helpt bij maagkrampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel.

  • Zorgt voor een betere spijsvertering.
    Gember bevat bitterstoffen die zorgen voor de aanmaak van maagsappen waardoor je spijsvertering beter verloopt.

  • Ontstekingswerend op de gewrichten en dus interessant bij reumatische aandoeningen en gewrichtsklachten bij koude.

Ingrediënten

  • Biologische gember
  • Suiker
  • Mineraalwater (fles)

Bereiding

  • Dag 1

    Neem een schone glazen pot die je kan afdekken met een ademend doekje. (aeroob)

    Rasp 1 eetlepel gember en doe het in je pot.
    Voeg 1 eetlepel suiker toe
    Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe
    Roer dit mengsel en dek de pot af met het doekje. Zo kan er zuurstof bij, maar houdt het insecten weg.
  • Dag 2

    Rasp 1 eetlepel gember en doe het in je pot.
    Voeg 1 eetlepel suiker toe
    Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe

    Herhaal dit proces tot wanneer de starter actief is en begint te bubbelen. Dit kan al na een 3 à 4-tal dagen zijn, maar bij ons duurde dit 7 - 10 dagen. Wees dus geduldig als het niet direct lukt. Je merkt dat de geur ook intenser wordt na een paar dagen. Heerlijke gembergeur!

    Wanneer de gemberstarter klaar is kan je aan de slag met ofwel het maken van een puur gemberbiertje, of je kan experimenteren met andere smaakjes. Je neemt dan wat vocht van je gemberstarter en voegt dit toe als kickstarter voor het drankje dat je wil fermenteren.

Enkele van onze favoriete smaken

  • Limonade met gemberstarter en cheong van aardbei-citroen

  • Limonade met gemberstarter en cheong van rabarber

  • Limonade met gemberstarter en vlierbloesemsiroop

Gemberdrank

Gemberstarter hergebruiken

Gebruik je niet je volledige gemberstarter dan kan je die bewaren tot een later moment. Belangrijk is dan dat je het potje afsluit van lucht. Dus geen kapje erover zoals je bij het creëren van de starter deed maar echt een dekseltje Plaats het in de koelkast en activeer de starter terug als je die wil gebruiken met gember en suiker. Na een tijdje verwijder je ook best de oude gember.

Hopelijk konden we je met dit artikel inspireren om los te gaan in de keuken!
Deel gerust je experimentjes! En mocht je vragen hebben, drop ze gerust hieronder!

Lieve groentjes

Davy en Joke


Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons