Ginger bug, een gemberstarter voor heerlijke, natuurlijke soda’s

Joke & Davy
Door

Als je zelf al experimenteerde met het maken van homemade limonades, dan doet gemberbier waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Om een gemberbier te maken, heb je een gemberstarter nodig.

Met die starter maak je niet alleen gemberbier, maar ook heerlijke frisdranken met diverse smaakjes. We kunnen het iedereen aanraden!

Hoe werkt zo’n gemberstarter?

Op de schil van gember zitten heel wat natuurlijke gisten en bacteriën. Deze worden geactiveerd wanneer we het combineren met suiker en water. De natuurlijke gisten voeden zich met de suikers, en na een paar dagen heb je een actieve starter waarmee je bruisende drankjes kan maken.

Gemberstarter

Voordelen van frisdrank met een gemberstarter

  • Het zit boordevol probiotica = goede darmbacteriën

  • En je weet: Happy gut = Happy mind :-)

  • De suikers worden “opgegeten” door de natuurlijke gisten en omgezet in koolzuur (bruis), je frisdrank is dus veel gezonder dan in de winkel.

Algemene voordelen van gember

  • Helpt bij maagkrampen, misselijkheid, opgeblazen gevoel.

  • Zorgt voor een betere spijsvertering.
    Gember bevat bitterstoffen die zorgen voor de aanmaak van maagsappen waardoor je spijsvertering beter verloopt. Ideaal dus om te verwerken in een aperitiefje. Denk maar aan gemberbier in een Moscow Mule of Dark & Stormy. Heerlijk toch op een zomerse avond?

  • Ontstekingswerend op de gewrichten en dus interessant bij reumatische aandoeningen en gewrichtsklachten bij koude.

Ingrediënten

  • Biologische gember
  • Suiker
  • Mineraalwater (fles)

Bereiding

  • Dag 1

    Neem een schone glazen pot die je kan afdekken met een ademend doekje. (aeroob)

    Rasp 1 eetlepel gember en doe het in je pot.
    Voeg 1 eetlepel suiker toe.
    Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe.

    Roer dit mengsel en dek de pot af met het doekje. Zo kan er zuurstof bij, maar houdt het insecten weg.
  • Dag 2

    Rasp 1 eetlepel gember en doe het in je pot.
    Voeg 1 eetlepel suiker toe.
    Voeg 2 tot 3 eetlepels water toe.
    Roer goed! Zeer belangrijk om kahm gist tegen te gaan.

    Herhaal dit proces tot wanneer de starter actief is en begint te bubbelen. Dit kan al na een 3 à 4-tal dagen zijn, maar bij ons duurde dit 7 - 10 dagen. Wees dus geduldig als het niet direct lukt. Je merkt dat de geur ook intenser wordt na een paar dagen. Heerlijke gembergeur!

    Wanneer de gemberstarter klaar is, kan je aan de slag met ofwel het maken van een puur gemberbiertje, of je kan experimenteren met andere smaakjes. Je neemt dan wat vocht van je gemberstarter en voegt dit toe als kickstarter voor het drankje dat je wil fermenteren. Wij gebruiken 75 ml gemberstarter op 500 ml water.

Wanneer is mijn gemberstarter klaar?

Er zijn verschillende signalen die aantonen dat je gemberstarter actief is. Als het wat warmer in huis is, gaat het sowieso vlotter. Kijk vooral naar deze kenmerken:

  • Je ziet belletjes en hoort 'gebroebel' als je jouw oor tegen het bokaaltje houdt.
  • De geur en kleur wordt intenser.
  • Je ziet dat de gemberstukjes precies omhoog gestuwd worden in het potje. Het is een zwevende laag in jouw bokaal.

Help ik krijg mijn gemberstarter niet actief 😩

Check zeker eens onderstaande zaken:

  • Hou de schil aan de gember want daar zitten alle noodzakelijke gisten!
  • Gebruik je water uit de fles i.p.v. uit de kraan? Kraanwater kan de fermentatie vertragen of tegenhouden. Wil je toch kraanwater gebruiken, kook het dan gedurende enkele minuten en laat het afkoelen voor gebruik.
  • Gebruik je biologische gember? Dit is noodzakelijk om de starter vlot te activeren. Wissel desnoods eens van gember. We merken dat gember uit de biowinkels beter is dan uit de supermarkt.
  • Gebruik een plastiek lepel en houten / glazen roerstaafje. Je vermijdt het best metaal.
  • Plaats jouw gemberstart voor de zekerheid wat verder van je kombucha om te vermijden dat er een scoby op gaat groeien.

Enkele van onze favoriete smaken

  • Limonade met gemberstarter en cheong van aardbei-citroen

  • Limonade met gemberstarter en cheong van rabarber

  • Limonade met gemberstarter en vlierbloesemsiroop

Gemberdrank

Hoe hergebruik ik de gemberstarter?

Gebruik je niet je volledige gemberstarter dan kan je die bewaren tot een later moment. Belangrijk is dan dat je het potje afsluit van lucht. Dus geen kapje erover zoals je bij het creëren van de starter deed maar echt een dekseltje.

Wij doen het op dat moment eigenlijk gewoon in een plastiek fles van Spa rood. Plaats het in de koelkast en activeer de starter terug een aantal dagen voor je een drankje wil maken. Na een tijdje verwijder je ook best de oude gember.

Bevat gemberbier alcohol?

Gefermenteerde producten bevatten altijd een heel kleine hoeveelheid alcohol. Je kan de alcoholproductie beperken door het enerzijds niet te lang te laten fermenteren én anderzijds niet te veel suiker te gebruiken bij je tweede fermentatie.

Hopelijk konden we je met dit artikel inspireren om 'los' te gaan in de keuken!
Deel gerust je experimentjes! En mocht je vragen hebben, drop ze gerust hieronder!

Lieve groe(n)tjes

Davy en Joke


Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons