Calendula chai

Joke Bruggeman
Door

In de koude wintermaanden hou ik ervan om mezelf op te warmen met kruiden die zowel verwarmend als licht pittig zijn. Mijn calendula chai receptje vraagt initieel wat werk, maar het resultaat is een concentraat waar je meerdere keren van kunt genieten. Je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren, of invriezen in ijsblokjes voor later – ideaal voor jezelf een spontaan momentje van me time te bezorgen. :-)

Ik gebruik graag plantaardige melk, bijvoorbeeld de Alpro Coconut Barista. Die zorgt voor een heerlijk romig resultaat — zeker als je er nog even met de melkopschuimer doorgaat. Gebruik vooral de melk die jij het lekkerst vindt, maar weet dat het type melk de smaak mee bepaalt.

Speel gerust met de hoeveelheid honing: voor mij zit de balans tussen zoet en bitter zo juist goed. Vind je het toch wat te pittig? Voeg dan wat extra honing of een andere zoetstof toe.

Deel je ervaring

Laat me zeker weten wat je ervan vindt! Deel je creatie op Instagram en tag @lievegroentjes of laat onder dit artikel een berichtje na — zo kan ik meegenieten, en het geeft me meteen zin om nog meer receptjes te delen. 😊

Recept calendula chai

Ingrediënten

  • water 1 l
  • kaneel 4
  • gemberwortel gedroogd 8 g
  • paardenbloemwortel gedroogd 8 g
  • kardemom 5 g
  • peperbollen 1 theelepel
  • steranijs 2
  • kruidnagel 2
  • goudsbloemen gedroogd (of vers dubbele hoeveelheid) 3 g
  • tulsi gedroogd 1 eetlepel
  • honing 4 eetlepels

Bereiding

  • Stap 1

    Weeg al je ingrediënten af.
  • Stap 2

    Doe water in een kookpot.
  • Stap 3

    Voeg kaneel, gemberwortel, paardenbloemwortel, kardemom, peperbollen, steranijs en kruidnagel toe.
  • Stap 4

    Breng water aan de kook met deksel op de kookpot.
  • Stap 5

    Eenmaal aan de kook, verlaag de temperatuur. Laat 20 minuten sudderen.
  • Stap 6

    Haal van het vuur.
  • Stap 7

    Voeg de goudsbloemen en tulsi toe en meng het onder.
  • Stap 8

    Laat nog eens 20 minuten trekken, niet té lang of de smaak wordt te bitter.
  • Stap 9

    Zeef, breng op smaak met honing en geniet!
  • Stap 10

    Ik vul een tas 3/4 met chai concentraat en 1/4 met plantaardige melk.
Calendula chai in ijsblokjes
Calendula chai
Calendula chai
Calendula chai in ijsblokjes

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes