Onze nieuwe selectie zaden voor de moestuin

Joke Bruggeman
Door

Jaja, de dagen beginnen te lengen! Voor we het weten staat de lente voor de deur en vertoeven we terug volop op de moestuin. Who’s with me?

Ondertussen genieten we binnen met een lekker theetje en maken we werk van onze moestuinplannen. Nieuwe inzichten vragen nieuwe variëteiten.

Vorig jaar gingen we voor het eerst met aardpeer aan de slag en we zijn helemaal verkocht. Zonder er al te veel naar te kijken, hadden we een mooie opbrengst.

Een extra plus zijn de gele bloemen in de herfst die iets weg hebben van kleine zonnebloemen. Echt prachtig! We maakten er een soepje mee maar ook in de oven met wat olijfolie en zeezout zijn ze heerlijk.

Kweekbak met peperplantjes en onze zadendoos

Verleng de oogstperiode met knolgewassen

Omdat we dit jaar graag onze oogst willen maximaliseren doorheen alle seizoenen kozen we voor Oca en Japanse Andoorn. Deze knolgewassen vonden we bij Vreeken’s Zaden in Dordrecht. Voor ons is het 1,5u rijden, nog net doenbaar én het is zo’n leuk stadje om te bezoeken.

We hebben ons laten vertellen dat de ‘Oca Crimson & Gold' smaakt als een aardappel maar met meer smaak. Je legt ze best even in de zon na het oogsten want ze bevatten veel oxaalzuur. Je kan de oca zowel rauw, gekookt als gefrituurd eten.

Leuke troef:

Ik vind het blad van Oca echt prachtig én het is eetbaar! Het geeft een lekkere, pittige smaak aan salades.

Japanse andoorn of Crosne vervolledigde het lijstje omdat de textuur doet denken aan knapperige sojascheuten. We love it! De smaak is eerder nootachtig, dus heel benieuwd wat dat gaat geven. Je kan Crosne blancheren, wokken, frituren en rauw eten. Lijkt me ook leuk om een dip van te maken!

Extra geur en kleur dankzij onze nieuwe kruidenselectie

Zoals sommigen onder jullie weten, startte ik dit jaar de opleiding herborist. Daardoor komen er ook wat nieuwe kruiden in de tuin. Roomse kervel, grote en kleine pimpernel, moederkruid en duizendblad zijn de uitverkorenen. Daarnaast komt er ook munt, kamille, hop, suikerblad …Ideaal voor kruidentheetjes.

Boontjes als vullers

Struikboontjes zijn ideaal om nog wat hoekjes en kantjes op te vullen. Nieuwkomer dit jaar is de Yin Yang struikboon. Hoe gaaf ziet die eruit? Als vegetariër eten we veel boontjes dus we hebben er nooit genoeg van. Ook de staakboon Blauhilde met prachtig paarsblauwe peulen krijgt een plaatsje in de tuin.

Nieuwe variëteiten van onze favoriete groenten

Als je ons vraagt welke groenten we het meest eten dan is dat gegarandeerd tomaat, paprika, courgette en pompoen. Om bij het koken wat meer variatie te hebben én omdat we van sommige groenten gewoon nog net wat meer oogst willen, zijn er ook hier wat nieuwe soorten.

Paprika
Momenteel stonden onze paprika’s steeds in de serre. Afgelopen zomer was heerlijk heet waardoor we voor dit jaar wat buitenpaprika’s toevoegden aan onze collectie. Vroeg productief buitenras Ferenc Tender en rode snackpaprika Fritz. In de serre komt de pikante puntpaprika Türkischer gewürzpaprika.

Tomaten
Tomaten heb je nooit genoeg! Dus dit jaar plaatsen we ook buiten wat tomaten in moestuinbakken. Sweet million is een productieve, rode kerstomaat die sterk is tegen barsten. Resibella is een groeikrachtige cocktailtomaat specifiek voor buitenteelt.

Courgette
Naast Cocozelle de Tripolis en gele courgette Ola Gabriella vervoegt de “Ronde van Nice” het lijstje. Dat leek ons een heel toffe groente om op te vullen. De vruchten worden 15 à 20 centimeter groot en zijn leuk gespikkeld.

Pompoen
De schoonste der pompoenen mag dit jaar blinken op onze moestuin. Daar ben ik echt heel enthousiast over. Sweet Dumpling is een mooi wit-groen gestreepte pompoen met diepe ribben. Zoet van smaak, ideaal voor gebruik in desserts.

En last but not least….Eindelijk komt de Vegetable spaghetti pompoen er. Zoveel zin om hiermee te koken!

Nog enkele “speciallekes”

We houden altijd wat plaats voor enkele speciale soorten op het moestuinplan. Dit jaar komt er een rode spitskool Calibos, Sultano / Liscio kikkererwten en een mergkool.

Hebben jullie ook bijzondere nieuwkomers?
Laat het zeker weten in de reacties. Ik ben heel benieuwd!

Lieve groentjes & op naar die mooie lente!

Joke

DSC 0807
Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons