Hoe onze passie voor moestuinieren ontstond

Davy De Pauw
Door

Ons moestuinverhaal begon in 2018 met een peperplantje dat ik kreeg van mijn schoonbroer. Het zien groeien van pepers uit de kleine bloemen van de peperplant was voor mij de prille start van een nieuw avontuur.

Door bladluizen was de peperplant helaas geen lang leven beschoren, maar één ding is wel blijven doorgroeien: mijn interesse in moestuinieren.

Een toenemende interesse in moestuinieren

Die winter maakte ik plannen. Ik zou opnieuw een peperplant kweken. ‘t Is te zeggen… Veel peperplanten. Ik bestelde zaden, P9 potjes en ging ermee aan de slag. In het voorjaar stond onze woonkamer al snel vol met tientallen peperplantjes. Ik knutselde zelfs een rek in elkaar met groeilampen. Alles om de zaailingen te geven wat ze nodig hadden.

Pepper Dave was born.

APC 0666

Het verslinden van moestuinboeken

De honger was echter niet gestild. Het verlangen groeide om meer zaadjes op te kweken. Ik verslond datzelfde voorjaar enkele boeken over moestuinieren, want ik weet graag waaraan ik begin. Mijn schoonpapa noemt mij niet voor niets “de researcher”. :-) De boeken gaven me het nodige vertrouwen en een extra dosis goesting om kleinschalig een moestuin te starten.

Onze eerste moestuin bestond uit twee moestuinbakken en een polytunnel

Ik besliste te kiezen voor 2 verhoogde moestuinbakken en een polytunnel voor tomaten-en peperplanten. In de moestuinbakken zaaiden we voornamelijk sla, ruccola, rode biet, spinazie en tuinbonen.

IMG 6083 2
IMG 6147
IMG 6147
IMG 6083 2

Het is pas op dat moment dat ook Joke op de kar sprong en de passie voor de moestuin ontdekte. Voorheen lachte ze wel eens met mijn collectie peperplanten, maar eenmaal de moestuinbakken er waren genoten we beiden van het groeiproces in de tuin, het wroeten met de handen in de aarde...

We leerden meer ontspannen. Vertragen.
Intenser genieten van de kleine dingen.

Andere locatie, dezelfde opstelling

Ondertussen zijn we verhuisd naar Gent, waar Jokes roots liggen. De moestuinbakken en polytunnel verhuisden we mee. Al liet die laatste al snel z’n oren hangen en werd deze vervangen door een duurzamere oplossing, namelijk een serre.

IMG 8805
ACCEB6 D6 337 F 40 BE 9944 BCCF4410 D059
ACCEB6 D6 337 F 40 BE 9944 BCCF4410 D059
IMG 8805

De dromen overstegen onze stadstuin

Hoe langer we moestuinierden, hoe enthousiaster de blikken, hoe groter de dromen. Dromen groter dan ons tuintje. Gelukkig stonden we direct na de aankoop van onze woning op een wachtlijst voor volkstuintjes.

We zullen het niet vergeten. 14 februari 2021 een belletje van het bestuur van de volkstuinen. Of we nog interesse hadden. En of! En zo geschiedde het.

Ondertussen startten we ons 2e zomerseizoen op de volkstuin. Op korte tijd hebben we pakken geleerd, gelezen… en we smijten het deze keer ook over een totaal andere boeg.

We zouden onze volkstuin niet meer kunnen missen. Het zorgt voor de nodige zen momentjes bij ons eeuwige piekeraars. Op de moestuin vullen we elkaar ondertussen ook mooi aan. Joke verdiept zich in bloemen in de moestuin maar ook eetbare bloemen, pluk-en droogbloemen. Ikzelf heb een grote interesse in het bodemleven, composteren en combinatieteelt.

IMG 3413
IMG 3694
IMG 5255
IMG 3694
IMG 3413
IMG 5255

Ik zou het iedereen aanraden een moestuin te starten.
Het vergt tijd en aandacht maar het geeft zoveel in return.

We groeien dus samen in dit verhaal terwijl er ook vanalles groeit en bloeit in onze moestuin.
Hopelijk inspireert dit jullie ook om aan de slag te gaan!

Succes!

Lieve groentjes
Davy

Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons