Aardappelen kweken in pot

Davy De Pauw
Door

Initieel hadden we op onze moestuin twee grote percelen voorbehouden voor aardappelen. Nu we volop kiezen voor combinatieteelt en moestuinieren in verhoogde bakken, opteren we voor een 'niet spitten' aanpak.

We kweken om die reden aardappelen in potten. Onze test vorig jaar was alvast geslaagd. Hieronder lees je meer over onze aanpak en de voor-en nadelen ervan.

Hoe aardappelen in pot kweken

1. Laat de aardappelen voorkiemen

Spaar wat eierdozen en laat je aardappelen erin kiemen met de ogen naar boven gericht. Plaats ze een 4 tot 6-tal weken in een kamer met voldoende licht maar tracht direct zonlicht te vermijden. De ideale temperatuur is rond de 10 graden.

2. Kies de juiste potten en potgrond

We kozen voor potten van 35 liter. Die leken ons groot genoeg om er een aanzienlijke oogst in te kweken, maar niet te zwaar om te verplaatsen. Check zeker of de potten onderaan voorzien zijn van gaten om het overtollige water te draineren. Zijn die gaten er niet? Dan boor je die gewoon zelf, net zoals wij deden.

Om de potten te vullen kochten we enkele zakken potgrond. Meng er zeker nog wat compost door, aardappelen houden daarvan.

DSC 0421
DSC 0477
DSC 0477
DSC 0421

3. Vul de pot met 10 cm potgrond

Leg op de bodem van de pot een eerste laagje van de potgrond mengeling. Ga voor zo'n 10 cm.

4. Plaats de aardappelen in de pot

Plaats per pot 3 of 4 aardappelen op het laagje aarde. Draai ze met de krachtigste kiemscheuten naar boven. Wij zorgen ook dat elke aardappel slechts 3 kiempjes heeft, de rest verwijderen we. Dan kan alle kracht naar die kiemscheuten gaan.

DSC 0510

5. Vul tot boven met aarde of voeg telkens een laag van 10 cm toe

We merken dat er twee manieren zijn om aardappelen te kweken in pot:

  • Sommigen vullen de pot direct tot de top met aarde (5 cm van de rand) en wachten tot het loof boven komt.
  • Anderen gaan gefaseerd te werk: telkens het loof boven komt en zo’n 10 cm hoog is, voegen ze een laag aarde van 10 cm toe tot de pot volledig vol zit (5 cm van de rand). Het werkt een beetje zoals aanaarden bij de traditionele aardappelkweek.

Wij deden de proef op de som en voor ons werkte het direct volledig vullen van de pot het best. We merkten weinig voordelen of verschil in oogst. Het aanaarden vonden we eerder omslachtig en iets extra om in de gaten te houden tijdens het drukke moestuinseizoen.

6. Geef voldoende water en bedek met een laag stro of gras

Bewater de aarde in de pot en dek af met een goede mulchlaag van stro of gras, dit zorgt ervoor dat het geheel minder snel uitdroogt.

DSC 0564
DSC 0586
DSC 0575
DSC 0586
DSC 0564
DSC 0575

Voordelen van aardappelen kweken in pot

  • Makkelijk oogsten:
    Kieper de emmer gewoon even uit in een kruiwagen en oogst de patatjes. Geen enkele aardappel gaat verloren of blijft in de grond steken. Lekker handig.

  • Ideaal om te bewaren:
    Wil je graag een voorraad aardappelen om enkele maanden verder te kunnen? Dan is deze methode ideaal. Eenmaal de aardappelen oogstklaar zijn, kan je het loof eraf knippen. Bewaar ze in de aarde tot je ze nodig hebt. Zo blijven ze lekker vers.

  • Bodemleven blijft onaangeroerd:
    Doordat je aardappelen in potten teelt in plaats van in moestuinbakken of rechtstreeks in de grond, verstoor je het bodemleven niet door graaf- of spitwerk. Dit past perfect in de niet spitten methode. We verstoren de natuurlijke drainage van de bodem niet. Het rijke bodemleven blijft zo in balans. Oja, en minder onkruid, hoera!

    Daarnaast is het moeilijk combinatieteelt toe te passen bij het telen van aardappelen. Hiervoor hou je best een perceel of vak vrij. Wil je dan toch de helft van je bak vullen met aardappelen en de andere helft met een andere groente, let dan op bij het oogsten. Je kan het wortelgestel van groenten beschadigen bij het gebruiken van de riek.

  • Intacte aardappelen:
    Bij het rooien van aardappelen in de volle grond met een riek, spies je vaak aardappelen. Bij de kweek in pot blijven de patatjes perfect intact.

  • Ruimte voor andere groenten:
    Aardappelen zitten vrij lang in de grond waardoor je een groot deel van je kweekoppervlak al kwijt bent. Kies je voor aardappelen in containers dan kan je die gewoon ergens op een paadje plaatsen en heel wat andere zaken kweken op de vrijgekomen ruimte.

  • Sneller aardappelen kweken:
    Het loof van aardappelen kan niet goed tegen vorst. Wil je ze in volle grond planten, wacht dan tot de kans op vorst klein is. Plant je aardappelen in pot, geef ze dan bij kans op vorst en teveel aan regen onderdak in de serre. Op die manier kan je ook iets vroeger starten met het kweken van aardappelen.

Nadelen van aardappelen kweken in pot

  • Nood aan potten en potgrond:
    Het nadeel aan deze methode is dat je potgrond en potten nodig hebt. Als je werkt in volle grond, dan heb je helemaal niets nodig behalve je pootgoed natuurlijk.

  • Niet vergeten wateren:
    Aangezien de aardappelen niet in de grond zitten, is het nodig om ze geregeld te wateren. Controleer de vochtigheid doorheen het seizoen. Vergeet zeker niet extra te wateren 2 weken voor de oogst, dit helpt bij het zwellen van de aardappelen.

  • Minder leuk om de aardappelen te rooien:
    Hoe fijn is het niet om vol verwachting te wroeten in de aarde en zoveel mogelijk aardappelen te vinden? De schattenjacht bij kweken in pot is iets minder spannend maar het blijft leuk om te ontdekken hoeveel de oogst oplevert.
DSC 5554
DSC 5484
DSC 5429
DSC 5484
DSC 5554
DSC 5429

Heb je zelf ook al aardappelen in pot of zak geteeld? Deel gerust je ervaring in de reacties hieronder. Of stel ons jouw vraag.

Lieve groentjes
Davy

Trefwoorden:

Over Lieve Groentjes

Met Lieve Groentjes willen we ons reisverhaal vertellen. Maar misschien ook wel dat van jou. De zoektocht naar een gezond, gebalanceerd, duurzaam en leutig leven waar groenten en moestuinieren een centrale rol spelen.

Lees meer over Lieve Groentjes

Volg ons